Staza za hodanje na krpljama

Crno jezero - Ski centar Savin kuk - Crno jezeroHodanje na krpljama predstavlja uzbudljiv spoj rekreacije, sporta i prirode

Staza za hodanje na krpljama markirana je zimskom markacijom i pogodna je za korisnike svih uyrasta. Staza prolazi kroz šumu smrče i jele s blagim usponima i padovima, od najvećeg ledničkog jezera u masivu Durmitora - Crnog jezera do Ski centra Savin kuk (i obrnuto). Hodanje ovom stazom pruća drugačiji doćivljaj prirode Durmitora zimi, jer prolazi kroz stanište raznih šumskih životinja čije se prisustvo uočava u tragovima na snijegu.

Ljudi na prostoru Durmitora i Jezerske visoravni davno su koristili krplje da bi mogli prelaziti velike distance pokrivene snijegom. Izrađene u obliku teniskog reketa, krplje nijesu dozvoljavale propadanje u dubok snijeg, što je omogućavalo jedini način putovanja kroz snijegom zametnute krajeve.

Modernizovan izgled krplji i materijali od kojih se danas izrađuju omogućavaju da ovaj vid rekreacije i aktivnog odmora na snijegu bude dostupan svima, bez posebne pripreme ili obuke za njihovo korišćenje.

Krplje se koriste tako što se navlače na zimsku obuću, uključujući i obuću za snowboard. Osim krplji koriste se i štapovi za snijeg.

Ski centar Durmitor - Žabljak

Hodanje na krpljama

zabljak durmitor hodanje na krpljama

Osnovne informacije o stazi:

Naziv staze: Crno jezero – Ski centar Savin kuk - Crno jezero

Dužina: 6,7 km

Težina: laka

Vrijeme prolaza: oko 2 h

Period korišćenja: za vrijeme zimskih mjeseci

Ukupna visina uspona: 268 m

Više detalja na ovom linku.